Tussen de takken & houtschilfers door – In gesprek met Ruben, boomverzorger bij Boomzorg Loenders
- Lise Moermans
- 30 mei
- 3 minuten om te lezen

Wie Ruben aan het werk ziet, metershoog in een boom, vastgeklikt aan een klimlijn en met een kettingzaag in de hand, zou kunnen denken dat hij altijd al wist dat hij boomverzorger wilde worden. Maar dat was niet zo. “Ik zag ooit een team boomverzorgers bezig,” vertelt hij. “Hoe ze in de bomen klommen, met precisie tak voor tak wegsnoeiden – ik vond het fascinerend. Kort daarna heb ik gesolliciteerd, en sindsdien ben ik niet meer gestopt.”
Onze grootste doelstelling? Zoveel mogelijk bomen behouden
Vandaag werkt Ruben als boomverzorger bij Boomzorg Loenders, waar hij elke dag het evenwicht zoekt tussen veiligheid, natuurbehoud en technische precisie. “Wat mij aanspreekt in dit werk is dat we proberen bomen zo veel mogelijk te behouden,” legt hij uit. “Soms willen mensen meteen een boom weg omdat hij wat groot geworden is, maar vaak is een goede snoei voldoende om hem veilig en gezond te houden. En als verwijderen toch nodig is, planten we waar mogelijk nieuwe aan.”
Tussen touwen, stammen en stormschade
Het werk is meer dan bomen snoeien. Het vraagt inzicht, planning en een sterk respect voor de natuur. “Je moet oplossingsgericht kunnen denken. Geen boom staat hetzelfde, geen situatie is identiek. Hoe pakken we het veilig én efficiënt aan? Dat is telkens weer de uitdaging.” En dan zijn er nog de extreme situaties. Ruben herinnert zich verschillende momenten waarop de adrenaline door zijn lijf gierde.
“Bomen die na een storm zijn gescheurd of ontworteld en dan gevaarlijk over een dak hangen... Dan moet je snel schakelen en goed nadenken. Met touwtechnieken halen we ze stuk voor stuk naar beneden, zonder schade aan te richten. Dat zijn stressvolle klussen, maar geven ook de meest voldoening. Je weet dan: dit hebben we goed gedaan.”
Geen knuffelaars
Als mensen horen dat hij boomverzorger is, krijgt Ruben soms vreemde reacties. “Het grootste misverstand is dat we hier staan te bomen knuffelen,” lacht hij. “De realiteit is net het tegenovergestelde: we doen technisch en vaak zwaar werk, met respect voor de boom maar ook met een groot gevoel voor veiligheid.” En of hij een favoriete boom heeft om mee te werken? “Nee, eigenlijk niet,” zegt hij na even nadenken.
“Elke boom heeft zijn karakter. De ene is technisch uitdagend, de andere vraagt meer finesse. Die afwisseling maakt het net interessant.”
Fouten in de tuin en kleine ingrepen met groot effect
Ruben ziet regelmatig hoe goedbedoelende tuineigenaars onbewust schade toebrengen aan hun bomen. “Grond tegen de stam aanvullen lijkt onschuldig, maar daardoor kan een boom letterlijk stikken. Of mensen kappen dikke wortels om plaats te maken voor een terras, en beseffen niet hoeveel schade dat aanricht.” En wie zijn boom gezond wil houden? “Water geven bij langdurige droogte helpt echt,” zegt hij. “En als het net te nat is, kun je de bodem luchtiger maken, zodat het water beter weg kan. Kleine dingen die veel verschil maken.”
Waarom dit werk blijft boeien
Als we Ruben vragen wat hem zo aantrekt in het beroep, hoeft hij niet lang na te denken. “De buitenlucht, de afwisseling, het samenwerken met collega’s die net zo gepassioneerd zijn. En het materiaal waar we mee werken – van klimmateriaal tot machines – maakt het werk technisch uitdagend én plezant.”
Bomen verzorgen is voor Ruben dus veel meer dan een job. Het is een manier van denken en werken, met respect voor wat leeft. En dat voel je in elk verhaal dat hij vertelt.
Comments